Produkt pochodzi z okolic Kołobrzegu z miejscowości Ząbrowo w gminie Gościno. Do jego produkcji wykorzystywana jest solankowa woda - jej źródło odkryto w VII w. Dzięki specyficznym właściwościom solanki ogórki długo zachowują twardość.
Surowce wykorzystywane do wytwarzania produktu tradycyjnego: ogórek, czosnek, chrzan, koper, uprawiane są na ziemi kołobrzeskiej. Surowiec pochodzący z upraw ekologicznych oraz mikroelementy zawarte w solance nadają ogórkom kołobrzeskim niepowtarzalny smak i aromat. Ogórki kiszone są w beczkach i szklanych słojach. Producent proponuje ogórki małosolne (lekko kwaśne, delikatnie słone) i kiszone (bardziej kwaśne).
Od wielu pokoleń receptury ogórków kiszonych i małosolnych się nie zmieniły i są przekazywane następcom.
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2005, wpisany na Listę Produktów Tardycyjnych 24 maja 2006 roku